17.12.2013

Melojan älypuhelin - ehkä

Vihdoinkin on markkinoilla niin sanottu "älypuhelin", joka on vedenpitävä ja hinnaltaan kohtuullinen - siis melonta ja purjehduskäyttöön sopiva. Älypuhelimella tarkoitetaan laitetta, joka toimii kuin tietokone: suurin osa toiminnoista vaatii älyttömän määrän painalluksia ja näytön vierityksiä, softaa pitää päivittää ja konetta buutata uudelleen. Kaverille kilauttaminen on tehty yhtä vaikeaksi, mutta se ei olekaan älypuhelimen pääfunktioita. Tämä vedenpitävä älypuhelin on Samsung Xcover 2. Markkinahinta kirjoitushetkellä on noin 230 euroa (joulukuussa 2013). Kuten mallinimestä voi arvata, tämä on mallin toinen versio. Samsungin ensimmäinenkin Xcover-malli on ollut arvatenkin käyttökelpoinen, mutta käyttöjärjestelmäpäivityksen puutteessa jäänyt jo hiukan vanhentuneeksi. 

Xcover 2 on IP67-luokiteltu, joka tarkoittaa pölytiivistä ja hetkellisen upotuksen kestävää puhelinta. Käytännössä sen voi huoletta kastella - olettaen että koneessa ei ole vikaa joka laskee vedet sisälle. 

Vaikka puhelimen pinta on tehty hiukan epätasaiseksi pidon lisäämiseksi, minä hankin puhelimelle silikonisen muovisuojuksen. Puhelin pysyy paljon paremmin kädessä ja silikoni ottaa hyvin vastaan pienien pudotusten tärähdykset.

Laturin ja kuulokeliittimen suoja on heppoisen tuntuiset suojat, mutta hyvin ovat kestäneet. Kuulokkeita ei valitettavasti tule mukana. Latausliittimenä on mikro-USB.

Melontakäyttöä ajatellen puhelimessa on yksi iso puute: siinä ei ole minkäänlaista narulenkkiä, jolla sen saisi melontaliiveihin kiinni. Suojakuoreen voisi tietenkin tehdä reiät narua varten ja fiksu ostaa suojuksen jossa on kiinnityslenkki valmiina - jos sellaisen sattuu löytämään.

Android-käyttöjärjestelmällä varustettu Xcover 2:een saa ladattua Sports Tracker-ohjelman (www.sports-tracker.com), jolla on helppo mitata melotut ja purjehditut kilometrit. Gps:n ansiosta tulee myös reitti merkittyä. Matkamusiikkia voi kuunnella lataamalla kännykkään musiikkia tai radion kautta. Radion käyttö vaatii kuulokkeet, jotka toimivat samalla antennina. Kuulokkeet tietenkin heikentävät ympäristön havainnointikykyä, mutta voluumia ei ole pakko vääntää kaakkoon ja minä olen käyttänyt sangallisia malleja, jotka eivät sulje samalla tavalla ympäristön ääniä kuin nappikuulokkeet. Kaveritkin saavat osansa puhelimen ominaisuuksista, sillä matkalla otetut maisemakuvat voi jakaa facebookkien, pinterestien ja twittereiden kautta.

Muistia vekottimessa on 1 GB, joten ahkeran kuvaajan tai musiikin kuuntelijan kannattaa lisäksi hankkia 16 GB muistikortti. Lisämuisti ei kuitenkaan ratkaise muistiongelmia, sillä kännykkä ohjelmistoineen pystyy varsin heikosti, jos ollenkaan, hyödyntämään lisämuistin. Ohjelmat eivät yksinkertaisesti osaa tallentaa lisämuistikortille. Muut lisävarusteet, kuten kuulokkeet, suojakuori ja muistikortti, nostavat kokonaishintaa mutta se silti pysyy alle muiden vaihtoehtojen.

Hätäpuhelimeksi rankempaan ulkoiluympäristöön kannattaa varmasti hankkia puhelin, jossa on kunnolllinen näppäimistö. Kosketusnäyttöisten puhelinten käytettävyys laskee dramaattisesti kun puhelimen näyttö on kunnolla märkä tai pakkasen vuoksi jäähtynyt. Xcoverissakaan hätäkeskukseen soittaminen ei ole onneksi kärsinyt puhelimen älykkyydestä, toiminto löytyy helposti.

Puhelin kesti reilun vuoden. Takakannen tiivisteet eivät pitäneet eräällä uimahallireissulla kun olin ottamassa pari kuva veden pinnassa siten, että puhelin kastui.

Päivitetty 1.4.2014, 28.12.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti